DoezumUitvaart.nl Uitvaartvereniging Doezum

Begraafplaats


Algemeen

De Stichting Begraafplaats Doezum (afgekort SBD) is opgericht op 30 november 1966 met als doel het aanleggen, onderhouden en exploiteren van een begraafplaats in het dorp Doezum. De SBD geeft graven uit in huur voor een periode van 25 jaar. Ook zijn er twee urnenmuren aanwezig. De SBD zorgt voor het beschikbaar stellen van graven en nissen. Tevens verzorgt zij het onderhoud van de begraafplaats (zoals maaien, knippen van heggen en onderhoud van paden en hekwerk).

De inwoners van Doezum kunnen donateur worden van de SBD en krijgen daarmee een aanzienlijke korting op de kosten van een grafruimte of een nis in de urnenmuur. Zie daarvoor de lijst met de tarieven.

Het donateursgeld bedraagt op dit moment € 7,50 per jaar. Kinderen tot 21 jaar zijn via de ouders automatisch donateur. Vanaf 21 jaar ben je dan zelf donateur. Als je besluit om op latere leeftijd donateur te worden betaal je als entreegeld € 10,00 maal je leeftijd min 21 jaar. Ook bij verhuizing kun je donateur blijven. De kosten van het donateurschap worden jaarlijks vastgesteld door het bestuur. Voor meer informatie over grafrechten, grafkelder, huurgraven, urnenmuur ect. of om donateur te worden kunt u contact opnemen met de secretaris dhr. J. de Jong, tel: 06-12759030 of dhr. B. Renkema tel. 06-10115363.

Enkele regels
Met ingang van 1 januari 2022 worden nieuwe graven en nissen uitgegeven voor een huurperiode van 25 jaar. Na deze periode hebben de rechthebbenden de mogelijkheid om een nieuwe huurperiode aan te gaan door betaling van de dan geldende tarieven. Indien er geen gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheid tot verlenging heeft het bestuur het recht om, indien nodig, het graf te ruimen. Dit zal gedaan worden nadat de rechthebbende daarvan kennis heeft kunnen nemen door een aanduiding bij het graf. Als iemand de leeftijd van 70 jaar heeft bereikt is er de mogelijkheid om een graf of nis te reserveren. De plaats wordt aangegeven door een bestuurslid van de SBD en mee bepalend is of men een staand of liggend monument op het graf wil. Er mogen geen urnen in een bestaand graf worden geplaatst. Indien men besluit om een urn in een nieuwe grafruimte te plaatsen betaald men de kosten conform de tarieven van een graf. Er mag slechts één urn in een graf worden geplaatst. Het onderhoud van het graf is voor rekening van de familie c.q. rechthebbende van het graf. Dus ook als een staand of liggend monument verzakt of scheef staat is het de taak van hen om dit te herstellen. Het bestuur van de SBD zal hierop toezien en zo nodig rechthebbenden hierop aanspreken. Wilt u een graftuintje aanleggen bij een staand monument dan kunt u dit aanvragen bij het bestuur. Een graftuintje mag niet groter zijn dan maximaal 75 cm vanaf de voet van het monument. Dit is in verband met het algemene onderhoud dat gedaan wordt op de begraafplaats. In de urnenmuur mogen twee urnen in één nis worden geplaatst.

Tarieven voor graven en urnen 2022

  Donateur Niet donateur
Voor overledene van 12 jaar en ouder:    
Grafruimte € 1.075 € 2.525
Nis in urnenmuur voor as van 2 persoenen € 925 € 1.825
Recht van begraven, exclusief graf delven € 0 € 775
     
Voor overledene jonger dan 12 jaar:    
Grafruimte € 550 € 1.275
Recht van begraven, exclusief graf delven € 0 € 400
     
Aanbrengen van enkele grafkelder € 550 € 550
Hebben van gedenkteken staand, liggend, stenen, enz € 250 € 250
Verstrooien van as op strooiplaats € 150 € 150
     
Overname aanwezige afdekplaat nis in urnenmeer € 175 € 175

De bovenstaande bedragen worden jaarlijks vastgesteld door het bestuur van Stichting Begraafplaats Doezum.

Geschiedenis
In 1966 werd de SBD opgericht door een aantal inwoners van Doezum. Omdat er te weinig ruimte was op de begraafplaats rond de Vituskerk en er wel behoefte was aan een eigen begraafplaats in Doezum werd de Stichting Begraafplaats Doezum opgericht. Omdat de Hervormde Gemeente te weinig geld had om een uitbreiding te realiseren werd door inwoners van dit initiatief genomen. Op 30 november 1966 werd bij de notaris Huisman te Grootegast de oprichtingsakte getekend door het eerste bestuur van de stichting, de heren A. Venema, J.F. van der Vaart, L Poelman, R. Mellema, O.K. van der Veen en J van Duinen. In artikel 2 van de akte wordt het doel als volgt omschreven: het aanleggen, onderhouden en exploiteren van een begraafplaats in het dorp Doezum. Aan de westkant van de bestaande begraafplaats werd een stuk grond gekocht ter grootte van 50 are en werd met de aanleg begonnen. Op 16 oktober 1996 werd een uitbreiding gerealiseerd aan de west kant ter grootte van 25 are. Met deze aankoop ontstond er ook een ontsluitingsweg naar de Provincialeweg. Dit perceel werd ook volledig aangelegd. In 2010 is opnieuw een perceel grond gekocht. Met de aankoop van dit perceel verwacht het bestuur voldoende ruimte te hebben om een heel aantal jaren vooruit te kunnen. De stichting heefteen bestuur van zes personen afkomstig uit het dorp Doezum. Inwoners van Doezum kunnen donateur van de stichting worden. Als donateur heeft men voordelen bij het huren van een grafruimte of nis (zie tabel met tarieven). Ook zijn er inmiddels twee urnenmuren gerealiseerd. De meeste mensen in Doezum willen nog begraven worden maar er ontstaat toch meer behoefte om een urn te kunnen plaatsten
op de begraafplaats. In deze behoefte is nu ook voorzien.